У сучасній кондитерській справі ніяк не обійтися без всіляких барвників – це гелеві, порошкові, рідкі барвники різного складу.
Однак дуже часто виникають сумніви і страхи при використанні барвників. Чи дійсно вони харчові, чи не вони завдають шкоди організму? Не викликають алергії і чи можна їх вживати дітям?Саме тому багато кондитерів намагаються (по можливості) замінити хімічні барвники на їх природні аналоги
Одним з таких натуральних барвників є кандурін – слово для багатьох нове і невідоме. А що ж таке кандурін ми зараз вам і розповімо
Даний тип барвника відомий людям з давніх-давен. Це природний барвник геологічного походження. Його отримують з деяких видів природного слюди.
Кандурін – це повністю безпечний харчовий барвник, який має нейтральний смак, не фарбує руки і легко змивається.
Застосовується він не тільки в харчовій промисловості, а й у фармацевтиці.
Багато харчових барвників, навіть будучи натуральними за своїм походженням, викликають алергічні реакції. Кандурін абсолютно не алергічний. Кондитерські вироби та напої, прикрашені цим барвником, можна вживати як дорослим, так і дітям
Даний вид харчових барвників абсолютно не має запаху, що дуже важливо при приготуванні ароматних кондитерських шедеврів.
Спочатку кандурін випускався у вигляді порошку сріблястого, золотого та бронзового кольорів різної інтенсивності. Але зараз, крім основних кольорів, можна придбати перламутр самих різних яскравих кольорів і відтінків. На відміну від звичайних барвників, які забарвлюють в матові кольори, кандурін надає блиск і іскристі відтінки.
Барвник кандурін застосовують для фарбування багатьох кондитерських виробів: марципанів, льодяників і морозиво, сиропу і шоколаду, печива та напоїв, горіхів та ін. З його допомогою поверхня офарблюваних виробів набуває сріблястий, бронзовий, злотистий і інші блискучі кольори.
Він чудово виглядає на тортах, шоколадної глазурі і інших десертах.
Можна фарбувати дзеркальну глазур і прозорі маси (напої, желе, мармелад, гель, карамель). Для цього барвник може бути введений безпосередньо в масу продукту, як звичайний колірної наповнювач, на будь-якій стадії виробничого процесу. Результат – іскристий блиск із самої глибини продукту.
Можна покривати увесь виріб цілком, а можна окремі фрагменти (намистинки, сердечка, стрічки, ба і ін.).
Також використовується на айсінгі. Або для надання блиску ягід і фруктів при оздобленні тортів та інших десертів
Він дуже популярний серед барменів. Напевно ви звертали увагу на зваблюючий перламутром, загадковий і незвичайний відтінок деяких коктейлів. Ця краса і є заслуга кандуріну
Барвник кандурін має тривалий термін зберігання. При правильній експлуатації він може прослужити паном до трьох років. Витрата речовини також дуже мала, особливо якщо використовувати мокрій спосіб нанесення
Кандурін не підходить для роботи з молочними і кисломолочними продуктами-молоком, сметаною, йогуртом, кефіром.
Він не чутливий до перепаду температур. Забарвлений виріб або суміш спокійно можна нагрівати або охолоджувати до потрібної температури.
Так само властивості барвника не змінюються в лужному середовищі.